Boek direct!

Geschiedenis

In het typische landschapsdecor van Noord-Groningen, nabij de Eemshaven, het meest recente havencomplex van Nederland, verrees het moderne hotel-café-restaurant Ekamper. De geschiedenis van Ekamper is een verhaal van bouwen, vernieuwen en uitbreiden. Maar ook van kennis en vakmanschap en vooral van liefde voor het horecavak.

Het begon allemaal met Siemon Alberts de Weerdt en Siepke Derks Huizinga, zij hebben in 1852 een behuizing en een molen op deze plaats gesticht. Bij de boedelscheiding in 1886 wordt het geheel toegescheiden aan de zoon, Derk Siemon de Weerdt en Freekje Bruining. In 1916 wordt door de kinderen publiek verkocht: het huis (waar in nu het café is gevestigd) met doorrit, benevens de koren- en pelmolen. Koper is de zoon Siemon Albert de Weerdt, die de molen in 1936 laat afbreken.

Bij Koninklijk besluit van 23 december 1949 worden het café met doorrit en maalderij verkocht aan Daniël Ekamper en Antje Tiggelaar. Als zoon Harry Ekamper in 1970 de zaak overneemt, wordt het bedrijf grondig verbouwd en uitgebreid. Een deel van de woning wordt aan het bedrijf toegevoegd. Een keuken met eetzaal wordt ingericht en nieuwe hotelkamers worden gebouwd.

In 1982 wordt op dezelfde plaats het huidige, moderne hotel bijgebouwd. Als in 1987 het specialiteitenrestaurant ’De Molensteen’ wordt gerealiseerd, is het complex gereed. Het omvat dan drie restaurants, een sfeervolle lounge met bar en een hotel met 24 kamers. Moderne zalen bieden plaats aan groepen van 10 tot 250 personen en worden veel gebruikt voor recepties en vergaderingen.

Op 1 januari 2001 neemt de 3e generatie Ekamper de zaak over. Naast diverse interne verbouwingen zijn er 12 nieuwe hotelkamers gerealiseerd. Door de groei van de Eemshaven is de vraag naar hotelkamers explosief gestegen. Daniël Ekamper gaat samen met zijn medewerkers met hart en ziel aan het werk en allen staan met persoonlijke inzet klaar om het de gasten naar de zin te maken.

Wilt u lekker dineren of lunchen bij hotel Ekamper? Wij beschikken over drie restaurants, waar we werken met dagmenu’s en dagschotels, en met een uitgebreide à la carte-kaart. Ons restaurant serveert de maaltijd zoals u wenst.

Geschiedenis

Rondleiding